آموزش

بهترین سم برای سوسک کلرادو سیب زمینی – روش‌های کنترل و مبارزه

سم برای سوسک کلرادو سیب زمینی

سوسک کلرادو سیب زمینی یا که به سوسک برگخوار سیب زمینی نیز معروف است, یکی از آفات مخرب و زیان آور برای سیب زمینی و سایر گیاهان سولاناسه است. مبارزه با سوسک کلرادو سیب زمینی, کاری تخصصی است در این مقاله از سپاهان سم قصد داریم شما را در زمینه پیدا کردن بهترین سم برای سوسک کلرادو سیب زمینی و شیوه های درمان و مبارزه با آن راهنمایی کنیم.

سوسک کلرادوی سیب زمینی (Leptinotarsa decemlineata)

سوسک کلرادوی سیب زمینی (Leptinotarsa decemlineata)

سوسک کلرادو چیست؟

سوسک کلرادو سیب زمینی (Leptinotarsa decemlineata) یک آفت جدی برای سیب زمینی و سایر گیاهان سولاناسه است. این آفت اولین بار توسط توماس ناتال در سال 1811 کشف شد. والش (1865) اظهار داشت که دو نفر از همکارانش تعداد زیادی از این حشره را در قلمرو کلرادو مشاهده کرده‌اند, و این سبب شد که این حشره بومی کلرادو معرفی شود و رایلی (1867) برای اولین بار این حشره را به نام سوسک سیب زمینی کلرادو معرفی کرد.

میزبان آفت سوسک کلرادو

بوته‌های سیب زمینی بهترین میزبان برای سوسک سیب زمینی کلرادو است, اما ممکن است از تعدادی از گیاهان دیگر در خانواده سولاناسه تغذیه کرده, از جمله بادمجان, فلفل, گوجه فرنگی, توتون و علف‌های هرز خانواده سولاناسه مانند تاج ریزی. همچنین گزارش شده که سوسک های سیب زمینی کلرادو از گیاهان غیر سولاناسه تغذیه می‌کنند، اما این نادر است و این گیاهان را نباید میزبان اولیه در نظر گرفت.

سم برای سوسک کلرادو

نحوه خسارت سوسک کلرادو

حشره کامل و لارو از ساقه, برگ, گل و حتی غده سیب زمینی به میزان زیادی تغذیه می‌کنند. هر لارو طی سنین مختلف, ۴۰ سانتیمتر مربع و حشرات بالغ هر روز تا ۱۰ سانتیمتر مربع از شاخ و برگ سیب زمینی را می‌خورند. تغذیه سوسک کلرادو از برگ های بالایی بوته سیب زمینی حداکثر خسارت را به عملکرد وارد می‌کند ولی تغذیه از برگ های پایینی سبب کاهش کمی در عملکرد می‌گردد. تغذیه از برگ های وسطی فقط در اواسط فصل باعث کاهش عملکرد می‌شود. هرچه این آفت بزرگتر شود, بیشتر به عمل تغذیه ادامه می‌دهد.

روشهای کنترل و مبارزه با سوسک کلرادو سیب زمینی

کنترل این آفت به 3 روش امکان پذیر می‌باشد:

روشهای کنترل و مبارزه با سوسک کلرادو سیب زمینی

روش های زراعی

  • اقدامات قرنطینه ای: خودداری از نقل و انتقال غده سیب زمینی از مناطق آلوده, عاری نمودن محموله های سیب زمینی از خاک, بازرسی خاک کف کامیون ها جهت کشف آلودگی احتمالی.
  • رعایت تناوب زراعی: کاشت گیاهان غیر میزبان مانند گندم و چاودار جمعیت آفت را به شدت کاهش می دهد.
  • جمع اوری کلیه سیب زمینی ها و بقایای گیاهی در مزارع آلوده.
  • نمونه برداری از مزرعه: همه گیاهان باید در تمام مراحل رشدی در سطح مزرعه مورد بررسی قرار گیرند.
  • نصب کارت‌های زرد و یا قرار دادن سطل‌های زرد رنگ حاوی آب و سم حشره‌کش در کف مزرعه. حشرات بالغ جذب رنگ زرد می‌شوند و می‌توان آن‌ها را با تله شکار کرد.
  • کاشت گیاهان تله مانند خود سیب زمینی: کشت چند ردیف سیب زمینی قبل از موعد کشت اصلی در حاشیه مزرعه باعث می‌شود که حشرات بالغ به دلیل عدم تغذیه کافی ظاهر شوند و روی این بوته‌ها تجمع پیدا کنند. می‌توان به روش‌های مختلف آن‌ها را از بین برد.
  • تخریب سریع بقایای محصول بعد از برداشت سبب می شود که حشرات بالغ منابع غذایی در دسترس نداشته باشند، و در آخر فصل ضعیف شوند و به مرحله زمستان‌گذرانی نرسند.
  • کشت زود هنگام در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی سبب رشد و مقاوم شدن بوته ها نسبت به آفت می‌گردد.

کنترل بیولوژیکی

با استفاده از سن شکارگر Rhinocoris punctiventris که شکارچی حشره کامل بوده و همچنین استفاده از لارو بالتوری Chrysopa carnea که از تخم افت تغذیه می‌کند.

کنترل شیمیایی

کنترل شیمیایی سوسک سیب زمینی کلرادو

چنانچه به دو روش قبل آفت شما کنترل نشد, بمنظور ریشه کن کردن سوسک کلرادو از مزارع سیب زمینی, پیشنهاد می‌شود که از سموم کشاورزی استاندارد که در ادامه به معرفی آنها پرداخته ایم استفاده نمائید.

بهترین سم برای سوسک کلرادو سیب زمینی

سمومی که علیه این آفت آزمایش شده و موثر هستند عبارت اند از:

ایمیداکلوپراید

حشره کش ایمیداکلوپراید, با عملکرد سیستمیک و اثر تماسی-گوارشی یکی از بهترین سموم برای سوسک کلرادو سیب زمینی بشمار می‌رود. 1.5 در هزار محلولپاشی 2 روز بعد با دوز 1.5 نیم در هزار محلولپاشی

فوزالن

سم فوزالن, یک حشره‌‌كش و كنه‌‌كش غیر سیستمیک با اثر تماسی – گوارشی و متعلق به گروه ارگانوفسفره ها است که با از بین بردن توانایی حرکتی آفت سوسک کلرادو, آنها را به سرعت از بین می‌برد.

راهنمای صوتی مصرف کنفیدور + فوزالن برای نابودی سوسک کلرادو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *